MINE - Bányászati bemutató és tematikus programok a határ két oldalán

MINE – Bányászati bemutató és tematikus programok a határ két oldalán

  1. február 1-jén indult az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának 2. pályázati felhívása által finanszírozott MINE – Bányászati bemutató és tematikus programok a határ két oldalán című projekt (projektszám: FMP-E/1901/1.1/004).

A projekt partnerei:

-        Vezető kedvezményezett: Bükkábrány Község Önkormányzata (Magyarország)

-        Kedvezményezett: Bódvavendégi Község Önkormányzata (Szlovákia)

A megvalósítás időszaka: 2020. február 1. – 2021. január 31.

Az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap): 48 940,46 € (a teljes költségvetés 85%-a)

A projekt teljes költségvetése: 57 577,02 €

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A Via Carpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

A projekt fő célja a szlovák-magyar határtérség kulturális örökségének megőrzése, védelme és turisztikai célú fejlesztése, ezáltal hozzájárulva a határterület vonzerejének fokozásához és a látogatószám növeléséhez.

Az ipari örökség a kulturális örökség része, amely magában foglalja mind a ránk maradt történelmi emlékeket, mind a jelenleg is működő ipari egységeket, gépeket, szellemi örökséget. Az örökség-turizmus iránti kereslet napjainkban növekvő tendenciát mutat. A projektben résztvevő települések kultúrájának szerves részét képezi az ipari örökség, ezen belül is a bányászat: Bükkábrányban lignitet, Bódvavendégiben mészkövet bányásznak. A projekt célja ennek közérthető bemutatása a nagyközönség számára kiállításokon és közös programokon keresztül (pl.: tárlatvezetés, bányatúra, előadások, játékos vetélkedők, kézműves program, ügyességi játékok...stb.). A projektben a következő eredmények jönnek létre: 1 szabadtéri kiállítópark és 1 kiállítóház, amely bemutatja a résztvevő települések bányászati örökségét; 1-1 tematikus információs nap a határ mindkét oldalán, illetve 1-1 szakmai konferencia a beruházás átadásával egybekötve.

A projekt eredményei tematikusan kapcsolhatók a projektben résztvevő területek egyéb látnivalóihoz is, így a multiplikátor hatás biztosított: a Bükkalja, a Bükk és a Szlovák-karszt egyedülálló természeti kincsekkel, flórával és faunával, illetve egyéb ipari örökségi helyszínekkel is rendelkezik. A települések történetének szerves részeként létező bányahagyományok bemutatása és összekapcsolása a jelenkori technológiákkal helyi közösségszervező erő lehet, és öko-turisztikai innováció kiindulópontjaként is működtethető a továbbiakban.

A weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Bővebben a projektről az alábbi cikkben olvashatsz:
https://bukkabrany.hu/cikk/joszerencse-haza-regeszeti-es-banyaszati-muzeum-avato-unnepsege-a7

MINE - Bányászati bemutató és tematikus programok a határ két oldalán