Klímaváltozás - saját életünkben és környezetünkben is érezhetjük

A klímaváltozás kifejezést hallva hajlamosak vagyunk valami távoli, minket kevésbé érintő dologra gondolni. Nagy hiba! Olyan anomáliákról van ugyanis szó, amelyek mindannyiunkat közelről is érintenek. Hiszen megéljük őket évről évre.

Klímaváltozás életünkben környezetünkben

Gondoljunk csak arra, hányszor hallottuk azt az idősebbektől, hogy "Bizony mi időnkben..." és folytassuk:

- nem voltak ilyen meleg nyarak

- nem égetett így a nap

- nagy hó volt egész télen

- nyakig érő vízben fürödtünk a patakban ...

A sort pedig még sokáig folytathatnánk. Az a bizonyos "mi időnk" pedig nem is volt olyan nagyon rég, mintegy 50 évről beszélhetünk.

Bükkábrány, Mezőkeresztes és Mezőkövesd területe, illetve a települések közvetlen környezete is nagyon sokat változott ez alatt az idő alatt.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint a klímaváltozás legérzékenyebb pontja az éves csapadékátlagok csökkenése, amely az utóbbi száz évben országosan 58 mm-rel, az északkelet-magyarországi tájegységben 40 mm-rel, az Alföldön 77 mm-rel, a Dél-Dunántúlon 80 mm-rel lett kevesebb. Ez évente egy teljes hónapi csapadék elvesztését jelenti, nagyobbrészt a nyári félévben.

A teljesség igénye nélkül, inkább csak illusztrálva, alátámasztva a leírtakat álljon itt néhány konkrét példa.

Rendkívül kiszámíthatatlanná váltak a csapadékviszonyok. Lényegesen szárazabbak lettek a nyarak, kevesebb a csapadék. Ha pedig megérkezik az áztató eső, akkor özönvízhez hasonlóan zúdul alá. Néhány évtizeddel ezelőtt a Kácsi patak, illetve a Hór patak vízhozama kiszámítható ciklikusságot mutatott, köszönhetően az egyenletes csapadék eloszlásnak. Mindkét vízfolyás esetében szinte törvényszerű volt a tavaszi, olvadás utáni vízszint emelkedés és kismérvű áradás. Ennek következtében pedig  közvetlenül a meder közelében olyan vizes élőhelyek jöttek létre, amelyek (köszönhetően a rendszeres csapadéknak) egész nyáron otthont biztosítottak olyan fajoknak mint a bíbic, a tőkés réce, vagy a környékünkön már alig látható mocsári teknős.

Ugyanakkor mára alig látunk vizet a nyári patakmedrekben. Ez jelentős kihatással van patakok növény és állatvilágára is.

Hasonlóan káros következményei vannak az enyhe, hótakaróban szegény téli időszakoknak is.

Egyrészt az őszi vetés igényelné a bizonyos fokig hőszigetelőként működő fehér leplet, hiszen az úgynevezett száraz hideg komoly károkat tud okozni a növények gyökérzetében. Másrészt a fagyos, hideg időszakok lerövidülése kedvez a kártevőknek. A viszonylag meleg, nem megfelelően átfagyott talajban számos kártevő telel át. Ezek pedig nem csak a nagyüzemi gazdálkodásban, de a kisebb kertekben, agrokultúrákban is hatalmas károkat tudnak okozni.

Jó példa erre a 2018-ban lezajlott őszi pocokinvázió, amely országszerte milliárdos nagyságrendű károkat okozott, jelentősen érintve térségünk mezőgazdaságát is.

Településeink két nagy tájegység ölelésében fekszenek: egyik a Borsodi Mezőség, másik pedig a Bükk hegység. Mindkét terület legnagyobb része természetvédelmi oltalom alatt áll. Ennek nem csak azért van jelentősége, mert így az állat és növényvilág kiemelt védelemben részesül, de a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a klímaváltozás élővilágra gyakorolt hatásait is.

A Borsodi Mezőség vizes élőhelyei ugyan csak a teljes terület 5%-át teszik ki, de a pusztai madarak számára fontos élőhelyet biztosítanak. Kóborlási időben jelentős a ragadozó madarak állománya is. Vonuláskor egyre inkább növekszik a daru mennyisége. Télen a Kiskörei-víztározón éjszakázó nagylilikek is kijárnak ide táplálkozni. Ahhoz viszont, hogy ez az állapot napjainkban is fennállhasson  rendkívüli erőfeszítésekre volt szükség. A rapszodikus csapadékviszonyok, a klímaváltozás egyéb negatív hatásaival együtt (kiegészülve az emberi tevékenységgel) ugyanis ezeknek az élőhelyeknek a létét fenyegették. Az elmúlt évtizedben viszont a Bükki Nemzeti Park szakemberei egy rehabilitációs program keretében, időt, pénzt és energiát nem sajnálva, eredményesen igyekeznek visszaállítani a több évtizeddel ezelőtti állapotokat.

Arról azonban, hogy az állat és növényvilágra milyen közvetlen hatással van a változás, egy újabb írásban szólunk majd.