Tegyünk a környezetünkért!

Manapság az iskolában is, de a média különböző felületein (pl. interneten, televízióban) nagyon sokat lehet hallani arról, hogy a Föld éghajlata gyorsan és az emberiség számára egyre rosszabb irányba változik. Bizonyára te is hallottad már azt a kifejezést, hogy "globális felmelegedés".

Tegyünk a környezetünkért

Talán a nem olyan rég még oly' hűvös tavaszi napok után nehéz is elfogadni, hogy az egész Földön komoly felmelegedés zajlik hosszú évtizedek óta, pedig ez így igaz. Ez pedig hosszú távon teljesen tönkreteheti mai életterünket.

Bizonyára már Te is hallottad szüleidtől, nagyszüleidtől, hogy "bezzeg az én időmben" még nem volt ilyen hőség nyáron, vagy éppen a december elején leesett hóra csak újabb hó jött, egész télen lehetett szánkózni.

Ezzel szemben mit tapasztalhatunk most? Nyáron 40 °C-hoz közeli hőmérsékleteket, magas UV sugárzást, amely súlyos betegségeket okoz, télen pedig a 4-5 centis hónak is örülünk, pláne, ha egy hét alatt nem olvad el és nem lesz hatalmas sár belőle. Mindez jól mutatja, hogy csak ebben a két dologban mekkora változás állt be mindössze néhány évtized alatt. Ez pedig a klímaváltozásnak, a felmelegedésnek köszönhető.

            Ami biztos hazánkat illetően: míg az átlaghőmérséklet emelkedése 1901 óta globálisan 1,1°C, addig Magyarországra ez az érték 1,32°C! Magyarország éghajlata tehát a földi átlagnál is nagyobb mértékben melegszik.

            A kutatók véleménye szerint az évi középhőmérséklet 1-2,5 fokos emelkedése valószínűsíthető, nyáron és ősszel valamivel nagyobb felmelegedésre számíthatunk.

Fagyos napok száma  30-35%-kal csökkenhet, míg a hőségriadós napok száma – különösen az ország középső és délkeleti térségeiben –  több, mint 30 nappal gyarapodhat.

Télen a csapadék mintegy 15-20%-os növekedése, nyáron pedig 10-30%-os csökkenése vetíthető előre.

Száraz napok száma télen 10-15%-kal csökkenhet,  nyáron pedig – különösen a Dunától keletre – 15-25%-kal növekedhet.

Összességében a hőhullámok gyarapodásával és a jelenleginél szélsőségesebb vízjárással kell számolni.

A szélsőségek várható alakulása elsősorban Magyarország középső, keleti és délkeleti területeit érinti kedvezőtlenül.

Gondolj azokra a felvételekre, amelyeken például azok a hatalmas szemét szigetek vannak, amelyek a tengerek élővilágát teszik tönkre! Vagy emlékezz rá, hány olyan állatfajról hallottál, amelyeknek az élettere megváltozott és a kipusztulás szélére sodródtak! Hány alkalommal hallani a híradásokban, hogy egyik, vagy másik település levegője rendkívül szennyezetté vált? Ezeket a példákat pedig százával sorolhatnánk.

"De mi közünk is van nekünk mindehhez? Hiszen mi nem szennyezzük a levegőt!"- mondhatnád. Pedig ez nem így van!

Mindennapi tevékenységeink mind-mind visszavezethetők valamilyen ipari ténykedésre, amely hozzájárul környezetünk rombolásához. A villamos energia előállítása, a műanyag áruk gyártása, a fűtés, az okos telefonunk és más mindennapos műszaki cikkeink elkészítése kivétel nélkül hozzájárul a korábban említett globális felmelegedéshez. A sort természetesen ezúttal is folytathatnánk még nagyon hosszan.

Lássuk tehát, mit is tehetsz a mindennapokban azért, hogy a káros folyamatok lassulásához, ha csak egy nagyon kicsit is, hozzájárulj? Íme néhány jó tanács:

 

Csökkentsd a hulladék mennyiségét!

Igyál csapvizet PET-palackos ásványvíz helyett!

Rajzolásnál, írásnál, nyomtatásnál figyelj arra, hogy a papír mindkét oldalát felhasználd!

Ne kérjetek reklámanyagot!

Igyekezz minél több dolgot újból felhasználni, amire nincs szükségetek, azt gyűjtsd szelektíven!

A zöld hulladékot komposztáld.

Használj kevesebb energiát!

Ha kimész egy helyiségből, mindig kapcsold le a lámpát!

Egyszerre csak annyi lámpa égjen, amennyire tényleg szükséged van!

Ha éppen nem használod, kapcsold ki a tévét, számítógépet, rádiót és ne hagyd a töltőket a konnektorban!

Ne pazarold a vizet!

Zuhanyozz fürdés helyett!

Kézmosáskor szappanozás alatt zárd el a csapot!

Fogmosásnál használj poharat, ne folyjon feleslegesen a víz!

Ha csöpög a csap, vagy folyik a WC, szólj a szüleidnek!

Öntözzetek csapadékvízzel

 

Persze ezt a felsorolást is folytathatnánk még nagyon sokáig, ráadásul sok olyan dolog van, amely apróságnak tűnhet. Ugyanakkor jó tudni, hogy sok kicsi sokra megy. Vagyis ha mindenki betartja a fenti szabályokat, akkor nagyon nagy változásokat érhetünk el..